Sistemet numerike

Go down

Sistemet numerike

Post  Xhafer on Sun Jan 03, 2010 3:20 am

Sistemet numerike jane: Sistemi binar(0.1 baza 2),sistemi oktal(0.1.2.3.4.5.6.7 baza 8)sistemi decimal(0.1.2.3.4.5.6.7.8.9 baza 10), sistemi heksadecimal(0.1.2.3.4.5.6.7.8.9.A.B.C.D.E.F baza 16)
Te gjitha pjeset e kompjuterit komunikojne ne mes vete me kodin e numrave binar.
Aryeja pse eshte zgjedh ky sistem eshte sepse kompjuteri e ka me te leht identifikimin dhe kombinimin e dy numrave se sa p.sh. e 10 numrave(sistemi binar) dhe po ashtu probabiliteti i gabimit eshte me i vogel sepse kemi vetem 2 numra.
P.sh. nese ne e klikojm shkronjen A ne tastier kompjuteri ate do ta identifikoj p.sh si 1101.
Kompjuteri numrat binar i kupton si: 1-ka tension dhe 2-nuk ka tension.

Mbledhja e numrave binar 1+0=1. 1+1=10. 0+1=1. 0+0=0
10100
+
01101
110001

Shendrrimi i numrave decimal ne binar behet:
p.sh. 97
97/2=48 mbetja 1
48/2=24 mbetja 0
24/2=12 mbetja 0
12/2=6 mbetja 0
6/2=3 mbetja 0
3/2=1 mbetja 1
1/2=0 mbetja 1
(97)10=(1000011)2
Created by antartiku

Xhafer
Admin

Posts : 48
Join date : 2009-12-31

View user profile http://security-ks.forum0.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum